środa, 14 grudnia 2016

Pierogi na wigilijnym stole

Jedną z tradycyjnych potraw, która pojawia się na moim stole są pierogi z kapustą i grzybami. Przygotowywanie ich to jeden z naszych rodzinnych rytuałów, na który jako dziecko bardzo wyczekiwałam. Za przygotowywanie ciasta odpowiedzialny był zawsze tata, a farsz był w rękach mamy. My z bratem oprócz tworzenia zamętu, byliśmy również wielkimi pomocnikami. Przyszedł czas, kiedy u siebie również wprowadzam te danie. Zamówiłam z internetu bardzo ciekawy gadżet, który był też w moim domu rodzinnym. Pewnie jest wielu już znany, ale może dla niektórych będzie to nowość. Jest to forma, za pomocą której stworzymy 19 małych pierogów o niestandardowym kształcie.




Ciasto przygotowujemy jak zawsze i rozwałkowujemy.


Rozwałkowane cienko ciasto układamy na naszej formie.




Następnie w miejsca, gdzie mamy wgłębienia układamy farsz.


Przygotowujemy kolejne cienko rozwałkowane ciasto podobnej wielkości i układamy je na ciasto z farszem, które znajduje się już na formie. Całość wałkujemy tak, aby kanty formy przecięły nam ciasto.


Odrywamy brzegi ciasta. Formę odwracamy do góry nogami i delikatnie wypychamy pierogi.



Prawda, że szybkie i proste. Dla osób, które nie są bardzo przywiązane do tradycyjnego kształtu pierogów i chcą je w szybki sposób przygotować jest to idealne rozwiązanie J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)