niedziela, 8 stycznia 2017

Owocowe tiramisu


Dzisiaj pojawi się trochę słodkości. Oczywiście będzie prosto, szybko i  smacznie. Podane proporcje zapełnią nam cztery średniej wielkości pucharki.

Czego użyjemy?
250 g serka mascarpone
2 jajka
4 łyżki cukru
Kakao ciemne
Kawa rozpuszczalna
Okrągłe biszkopty
Owoce (kiwi, pomarańcze, mandarynki  - tak naprawdę tutaj to, co najbardziej lubicie)

Zaczynamy od przygotowania kawy. 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej zalewamy 2 szklankami gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie bierzemy się do przygotowania kremu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy łyżkę cukru. Żółtka natomiast miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy  serek mascarpone i mieszamy. Na końcu powoli dodajemy ubite białka i delikatnie wszystko mieszamy. Owoce obieramy i kroimy w kosteczkę.

Teraz przyszedł czas na układanie.  Tutaj tak naprawdę kolejność zależy tylko od nas. Ja podaje moją propozycję. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na spód. Następnie 2-3 łyżki kremu i całość posypujemy kakao. Ponownie zamoczone w kawie biszkopty, owoce, pozostały krem i kakao J

Górę możemy przyozdobić owocami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz