poniedziałek, 2 stycznia 2017

Penne i łosoś w roli głównej

Od pewnego czasu łosoś jest bardzo częstym gościem na moim stole. Nigdy wcześniej nie byłam  do niego specjalnie przekonana. Z góry założyłam, że nie będzie to mój smak, o jak bardzo się myliłam :-) Pewnego dnia postanowiłam przygotować go w innej formie. Zajrzałam do lodówki, oceniłam co mogę dostać w osiedlowym sklepiku i powstał łosoś w otoczeniu penne i cukinii. Standardowo zacznijmy od składników

  • garść makaronu penne
  • kawałek łososia
  • cukinia
  •  małą śmietana 18%
  • przyprawy
  • sok z cytryny
  • czosnek


Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Łososia oprócz standardowego oprószenia solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny . Następnie kroimy w kostkę i podsmażamy. Cukinie również pokroimy w kostkę, lekko posolimy i podsmażymy.  Ugotowany makaron mieszamy z cukinią oraz łososiem i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy coś w rodzaju sosu. Śmietanę przyprawiamy według upodobań (ja używam soli, pieprzu i ziół prowansalskich), dodajemy trochę soku z cytryny i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nasz sos dodajemy do wcześniej przygotowanego makaronu z cukinią i łososiem. Całość układamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 10-15 minut w 180°C.






Smacznego J

2 komentarze:

  1. Kocham makarony, a taki z wielką chęcią bym zjadła. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam makarony :-) Dziękuje za podesłanie swojego pomysłu - łosoś i mascarpone ciekawe połączenie - na pewno spróbuję :-)

      Usuń