sobota, 14 stycznia 2017

Ryba zapiekana z warzywami i beszamelem

Dzisiejsza potrawa jest naprawdę prosta, a przede wszystkim jej przygotowanie nie zajmuje nam wiele czasu.

  • 2 filety z mintaja
  • sos beszamelowy
  • przyprawy
  • warzywa mrożone z ziemniakami (do smażenia)


Warzywa podsmażamy, dodając trochę soli. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy (przepis, który ja stosuję znajduje się poniżej). Rybę przyprawiamy według uznania i kroimy na większe kawałki. Z podsmażonych warzyw wybieramy same ziemniaki i układamy je na spód naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem). Następnie na ziemniaki układamy kawałki ryby i pozostałe warzywa. Wszystko polewamy sosem beszamelowym.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180-190°C.

Przepis na sos beszamelowy

  • 25 dkg masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól, pierz



Roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy ciepłe mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut mieszając, aż sos będzie gesty i puszysty.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)