sobota, 25 lutego 2017

Nadziewane muszle


Przy tworzeniu tego przepisu wiedziałam, że najtrudniej będzie mi dobrać proporcje, a dokładnie odpowiednią ilość pieczarek, aby wystarczyło zarówno jako nadzienie jak również do sosu. Na szczęście po drugiej próbie mogę powiedzieć, że się udało. Tak więc dzisiaj zaprezentuje mój przepis na muszle nadziewane pieczarkami i mozzarellą w sosie pieczarkowym. Podana ilość  pozwoli nam stworzyć  danie dla 4 osób.

Czego dzisiaj potrzebujemy?

  • ok. 250 g. makaronu w kształcie dużych muszli
  • 2 opakowanie mozzarelli
  • ok. 800 g. pieczarek
  • duża śmietana (ja używam 12% lub 18%)
  • przyprawy

    Makaron gotujemy (ja gotowałam trochę dłużej niż podano na opakowaniu). Pieczarki i mozzarellę kroimy w kostkę. Mozzarellę odkładamy, a pieczarki lekko przyprawiamy i smażymy.  Większą część usmażonych pieczarek zdejmujemy z patelni. Pozostałe zalewamy śmietaną, doprawiamy i chwilę gotujemy. Następnie całość blendujemy i nasz sosik gotowy. Ugotowane muszle nadziewamy odłożoną mozzarellą i pieczarkami. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min - 180°C. Ważne by cały makaron pokryć sosem, aby podczas pieczenia się zbytnio nie wysuszył.

      



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz