środa, 1 lutego 2017

Polskie chilli con carne

Z przepisem, a na pewno z nazwą chilli con carne spotkało się wielu z was. Można powiedzieć, że tyle ile pasjonatów kuchni tyle przepisów. Coś omijamy, coś dodajemy, wolimy bardziej pikantne itp. Wymieniać można bardzo długo, a więc każdy z nas próbuje te danie modyfikować na swój sposób.
Ja przedstawię moją małą modyfikacje. Z przepisu powstanie 4-5 porcji – w zależności od waszych apetytów 

Czego potrzebujemy?
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • Duża cebula
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Kostka rosołowa
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Łyżka koncentratu pomidorowego dla smaku
  • Zielony groszek, jeżeli lubicie
  • Ser tarty
  • Przyprawy, w tym oczywiście chilli 

Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą bez użycia tłuszczu, gdyż mięso mielone ma w sobie zazwyczaj dużo wody. Gdy mięso nam się usmaży i woda wyparuje przerzucamy do garnka, dolewamy wcześniejszy przygotowany „bulion” z kostki rosołowej. Dodajemy puszkę kukurydzy i fasoli (całą razem z tą wodą), zblendowane pomidory i ewentualnie groszek.  Wszystko przyprawiamy i dodajemy łyżkę koncentratu. Gotujemy 15-20 minut. Gdy potrawa znajdzie się już na talerzach  bądź miseczkach posypujemy startym serem.



Te jednogarnkowe danie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki dobrze się przejdą.


Smacznego :-) 


1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne i pożywne danie, taką wersję chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń