wtorek, 7 lutego 2017

Ryba z pomidorami


Te danie powstało po obejrzeniu pewnego znanego programu kulinarnego. Oczywiście przepis w moich rękach przeszedł małą modyfikację.  Potrawa jest naprawdę banalna i smaczna. A więc zaczynamy

Dzisiaj użyjemy:
  • 2 filetów z mintaja/dorsza
  • puszkę pomidorów krojonych
  • ser żółty tarty
  • 1 kromkę chleba
  • Kaszę kuskus
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier


Piekarnik ustawiamy na 180°C. W tym czasie filety z ryby przyprawiamy według upodobań, wystarczy tylko sól i pieprz, i układamy w naczyniu żaroodpornym*. Pomidory (same pomidory bez płynnej zawartości puszki) przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i dodajemy odrobinę cukru. Tak przygotowane pomidory układamy na naszą rybę, całość posypujemy jeszcze pokruszoną kromką wymieszaną z serem żółtym. Górę naszej „zapiekanki” posypujemy oregano. Piekarnik już nagrzany? A więc nasze danie ląduje na około 25 minut w piekarniku. Przygotowujemy kuskus, zalewając wrzątkiem (u mnie wygląda to na oko) i przyprawiając „kucharkiem” i czekamy jak całość wsiąknie w kaszę. Przygotowaną rybę układamy na kuskusie i gotowe J




Smacznego J





*Gdy pierwszy raz robiłam to danie wysmarowałam naczynie żaroodporne tłuszczem, jednak był to błąd. Ryba, którą miałam była rozmrażana i miała w sobie jak się potem okazało bardzo dużo wody, więc moja ryba pływała nawet na talerzuJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz