piątek, 3 marca 2017

Domowa pizza

Masz ochotę na pizze? – nie znam osoby, która na to pytanie odpowiedziałaby, że nie jada, bo nie lubi.  Tak naprawdę, ile razy zamawiając pizze nie byliście do końca zadowoleni, gdyż dotarła do nas zbyt zimna lub ilość składników nas rozczarowała. Przyszedł więc czas na domową pizze. Nie ma nic lepszego niż widok rosnącego ciasta, nie mówiąc już o wydobywającym się z kuchni zapachu.
Przepis na pyszny i prosty spód. Z podanych proporcji wyjdą nam dwie dość duże pizze.
  • Nie całe 1,5 szklanki przesianej mąki
  • 2,5 dkg drożdży
  • 1 łyżka oleju
  •  0,5 łyżki cukru
  • 0,5 szkl. wody
  • Sól

Zaczynamy od drożdży, które są tutaj najważniejsze. Rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, olej oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Robimy to tak długo, aż ciasto nie będzie przyklejać się nam do rąk. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Gotowe ciasto pozostawiamy w cieple na ok. 30 min (możemy nawet owinąć miskę kocem – u mnie działa).

W między czasie przygotowujemy sobie już składniki naszej pizzy: pomidor, sosy, tuńczyk, oliwki, pieczarki, piersi z kurczaka (warto wcześniej usmażyć) itp.

Po upływie 30 minut dzielimy nasze ciasto na dwie równe części i każdą z nich wyrabiamy jeszcze przez chwilę i rozwałkowujmy na ok. 1 cm. Rozwałkowane już spody przekładamy na blachę i układamy składniki - ja zawsze zaczynam od sosu pomidorowego. 

Pieczemy ok. 20-25 minut w 170°C.





P.S. Jeżeli górę pizzy posypujemy startym serem, warto dodać trochę oregano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)