piątek, 21 kwietnia 2017

Zapiekane naleśniki


Dzisiaj naleśniki w innej formie, a dokładnie nie będzie to słodkie, lecz słone danie. Na moim stole pojawiły się faszerowane naleśniki.

Ilość użytych składników zależy od ilości naleśników, które chcemy uzyskać

Do farszu potrzebujemy:
  • Mielonego mięsa
  • Kukurydzę z puszki
  • Czerwoną fasolę z puszki
  • Trochę koncentratu pomidorowego
  • Gotową passatę pomidorową
  • Przyprawy
  • Opcjonalnie ser żółty tarty


Naleśniki:
  • Jajka
  • Mąka
  • Mleko
  • Woda gazowana
  • Sól


Zaczynamy od przygotowania standardowych naleśników. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę, mleko, wodę gazowana i trochę soli. Wszystko mieszamy i smażymy.

Przygotowanie farszu jest naprawdę banalne.  Mięso mielone wrzucamy na suchą patelnie. Gdy trochę nam się już podsmaży dodajemy kukurydzę, czerwoną fasole i trochę koncentratu pomidorowego, który złączy nam wszystko. Oczywiście nie zapominamy o przyprawach.

Jeżeli chodzi o passatę to tutaj zależy od tego, czy kupimy już gotową z ziołami. Jeśli naszej passacie brakuje tych składników, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i ewentualnie trochę cukrem.

Każdy naleśnik wypełniamy farszem i zawijamy. Gdy wszystkie naleśniki są gotowe układamy je w naczyniu żaroodpornym i zalewamy passatą, górę możemy posypać serem. Całość ląduje w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20-25 minut.

Smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz