piątek, 19 maja 2017

Po chińsku na stole

Tym razem chciałabym się z wami podzielić przepisem, który nie stał się dla mnie inspiracją, a wręcz przeciwnie został całkowicie odwzorowany. Pochodzi on z książki „Bohater kuchni. Mięsożercy” wydawnictwa Olimp Media. Mówię tutaj o kurczaku po chińsku.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • Piersi z kurczaka
  • Mrożone brokuły
  • Mrożona fasolka szparagowa
  • Cebula dymka
  • Marchewki
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, ostra papryka


Piersi z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy. Następnie smażymy na złoty kolor i dodajemy posiekaną dymkę. Całość dusimy ok. 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Brokuły i fasolę przelewamy wrzątkiem. Marchewkę kroimy w słupki, po czym wszystkie warzywa smażymy kilka minut, aż będą chrupiące. Na koniec przyprawiamy, dodajemy kurczaka z cebulą i polewamy sokiem z cytryny i pozostawiamy chwilę na ogniu. Do dania idealnie pasuje ryż*






*Bohater kuchni. Mięsożercy. Olimp Media

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)