piątek, 23 czerwca 2017

Focaccia na piknik


Kolejny pomysł na pyszne menu piknikowe. Tym razem alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Zamiast tradycyjnego pieczywa zjemy Focaccię.

Składniki
  • 25 g drożdży
  • ½ szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę soli
  • 2 łyżki margaryny Optima Omega 3
  • 2 szklanki mąki
  • ewentualnie zioła


Margarynę rozpuszczamy w garnku i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C
W wodzie i cukrze rozpuszczamy drożdże i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mąkę mieszamy z solą i ziołami, dodajemy drożdże oraz ostygniętą margarynę (trochę zostawiamy do posmarowania). Dobrze wyrabiamy ciasto i odkładamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Dobrze jest miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Okrągłą formę natłuszczamy, ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 cm. Przekładamy ciasto do formy i wbijamy w nie palce, aby powstały wgłębienia. Smarujemy pozostałą margaryną i posypujemy dowolnym ziołami.
Pieczemy ok. 20 – 25 minut, kontrolując ciasto.

Gotowe ciasto kroimy w poprzek i wypełniamy dowolnymi składnikami. Możemy jak tradycyjne kanapki przygotować z margaryną, serem, rukolą i pomidorami, ale równie dobrze smakuje samodzielnie.


Smacznego J
Optymalny wybór na piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)