środa, 28 czerwca 2017

„Porady eksperta. Zioła w kuchni” Joachim Mayer

Dzisiaj chciałabym wam przedstawić książkę, a raczej poradnik o którym wspominałam w poście Zioła na balkonie. Mam tutaj na myśli „Porady eksperta. Zioła w kuchni” Joachim Mayer. Autor od wielu lat poświęca się pisaniem książek o tematyce ogrodnictwa. Na wstępie już zaznaczam, że książkę naprawdę wam polecam.

Sama budowa książki i ilustracje w niej zawarte zachęcają do jej przeczytania. Na uwagę zasługuje już spis treści nazwany tutaj przez autora „przeglądem ziół”, który zawiera krótkie informacje dotyczące danego gatunku oraz jego zdjęcie. Pierwszy rozdział zawiera podstawowe zasady uprawy ziół: wysiew, podlewanie, pikowanie, pielęgnacja, zbiory, konserwowanie itd. Całe etapy np. wysiewu czy pikowania są również przedstawione za pomocą zdjęć.

W kolejnych rozdziałach autor skupia się już na konkretnych ziołach. Każdy rozpoczyna się od ogólnych informacjach na temat pochodzenia i zastosowania danego gatunku. Znajdziemy również informacje na temat potrzeb danej roślinki, pielęgnacji oraz informacji co należy sprawdzić, gdy kupujemy już gotową. Oczywiście nie wszystko jest takie idealne. Niektórym ziołom tym bardziej popularnym poświecono cały rozdział i zawarto w nim dużo więcej informacji, np. o problemach i ich rozwiązywaniu oraz o zapobieganiu chorobom - w myśl lepiej zapobiegać niż leczyć. Pozostałe zioła zostały zebrane w jeden bardziej ogólny dział, np. zioła kuchenne, zioła śródziemnomorskie. Nie nazwałabym tego może wadą, a raczej pomysłem autora na takie rozwiązanie. Chociaż mi osobiście brakuje informacji na temat chorób i problemów np. oregano, który również pojawił się na moim balkonie.






Na końcu jest również miejsce na własne notatki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)