poniedziałek, 12 czerwca 2017

Udka w marynacie miodowo-musztardowej

Danie te należy do jednych z moich ulubionych w tym miesiącu, dlatego chciałabym się z wami z nim podzielić. Chciałabym również zaznaczyć, że przygotowanie tego dania odbywa się już dzień wcześniej.

Składniki
  • Udka z kurczaka bez kości i skóry
  • Miód
  • Musztarda łagodna
  • Musztarda ostra
  • Sól, pieprz
  • Ketchup


Zaczynam od marynaty. W miseczce mieszam miód, musztarda, ketchup oraz przyprawy. Nie podaje proporcji, bo tak naprawdę ich nie znam. Wszystko przygotowuję na oko i próbuję na bieżąco. Udka z kurczaka myję, osuszam i zamaczam w marynacie, po czym wkładam je do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień zamarynowane udka lądują w piekarniku nagrzanym do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200°C i piekę ok. 45 minut, aż się zarumienią.

Podaję tradycyjnie z ziemniakami i dowolną sałatką bądź surówką.



Danie jest naprawdę szybkie i godne polecenia. Życzę smacznego J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz