sobota, 2 września 2017

Domowe hamburgery

Fast food w domu, dlaczego nie? Dzisiaj przygotujemy hamburgery w naszej kuchni. A dokładnie podzielę się moim sposobem na mięso wołowe.

Składniki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 bułki hamburgerowe (oczywiście możemy zrobić bułki sami, gotowe są u mnie wynikiem wygody)
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Majonez
  • Trochę wody
  • Dowolne przyprawy


Wypełnienie hamburgera: pomidor, sałata, cebula czerwona, ser żółty

Oczywiście składniki będące już wypełnieniem dobieramy dowolnie i według naszych kubków smakowych.

Mięso wołowe wrzucamy do miseczki i przyprawiamy. Dodatkowo wlewamy trochę wody, aby rozmiękczyć mięso, dodajmy ok. dwóch łyżeczek ketchupu i musztardy. 


Formujemy hamburgery i smażymy na patelni grillowej. W tym czasie podgrzewamy bułki hamburgerowe na patelni grillowej, w piekarniku bądź w mikrofalówce z trybem grill. Robimy sos do hamburgerów mieszając majonez z ketchupem, którym smarujemy bułki. Wszystko składamy według uznania.



 Może wy macie jakieś przepisy na dobre domowe bułki do hamburgerów?

 Życzę smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe burgery! Osobiście dodają jeszcze mnóstwo dodatków takich jak cebula karmelizowana, pieczona papryka... No i bułki koniecznie domowe! Dlatego hambuksy u mnie tylko w weekendy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz mi koniecznie podać przepis na domowe bułeczki :-)

      Usuń

Dziękuję za Twój ślad :-) Jest mi niezmiernie miło :-)