sobota, 9 września 2017

Kuchenne triki – Ratujemy to co wydaje się być nie do uratowania i nie tylko


Każdemu z nas zdarzają się małe wpadki w kuchni, a to zupa się przypaliła, a to za dużo soli itd. W dzisiejszym wpisie pojawią się triki, dzięki którym te kuchenne niewypały możemy uratować lub jeszcze lepiej możemy im zapobiec.

Część przedstawionych metod jest przeze mnie sprawdzonych, część z nich czeka jeszcze na okazje. Triki są zasłyszane, przekazywane z pokolenia na pokolenie lub pochodzą z poradników. Te z gwiazdką są u mnie stosowane.


Podczas gotowania – unikniemy…

pękania jajek – jeśli jeszcze przed gotowaniem zrobimy na czubku jajka malutką dziurkę, a do wody dosypiemy szczyptę soli

popękanych ziemniaków w mundurkach –  jeśli do wody dodamy kilka kropel octu*

przypalania mleka – jeśli wlejemy kilka kropelek zimnej wody*

wylewającego się mleka podczas gotowania – jeśli ścianki garnka posmarujmy masłem ponad powierzchnią mleka*

pryskania tłuszczu z patelni – jeśli jeszcze podczas rozgrzewania się tłuszczu posypiemy go szczyptą soli

posklejanego makaronu – jeśli do wody dodamy oliwę z oliwek bądź olej*

płaczu przy krojeniu cebuli – jeśli deska i nóż będą wilgotne lub cebula przed krojeniem wyląduje na kilka minut w zamrażalce*

wchłaniania tłuszczu do ciasta – jeśli podczas wyrabiania dodamy odrobinę octu lub kwasku cytrynowego



A gdy efektem jest…

przesolona potrawa
  • zupa – wrzucamy podczas gotowania obrany surowy ziemniak lub jabłko na 15 minut*
  • warzywa – dodajemy łyżkę cukru lub miodu*
  • pieczeń – spróbujmy posmarować ją miodem

zbyt ostre danie – kilka sposobów w zależności od rodzaju dania
  • dodajemy trochę jogurtu, śmietany, mleka*
  • lekko słodzimy lub wlewamy trochę soku z cytryny

przypalona zupa – smak spalenizny zlikwidujemy, gdy pogotujemy przez kilka minut połowę cebuli

przypalona potrawa – danie przekładamy do nowego garnka dodajemy trochę wody i pieprzu

zbyt gęsty i tłusty sos – dodajemy trochę kostek lodu: tłuszcz stężeje i można go zebrać

Pozostałe ciekawostki

Zeschnięty żółty ser – zalejmy go na kilka godzin mlekiem

Więdnące zioła – wystarczy strumień zimnej wody

Więdnąca sałata – potrzymajmy ją kilka minut w wodzie z odrobinką soku z cytryny

Świeży zapach kawy przez długi czas – przechowujmy ją w lodówce

Przy zbyt niskiej temperaturze tłuszczu podczas smażenia wsiąknie on do potrawy*

Przy zbyt wysokiej temperaturze tłuszczu podczas smażenia potrawa się zwyczajnie szybko przypali*




A wy jakie znacie triki i metody? Towarzyszą wam podczas codziennego gotowania czy raczej istnieją tylko w waszych głowach?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz